O víně toho známe hodně, ale víme, jak se pozná opravdový burčák?

Září je znamením sklizně vína, ze kterého se vyrábí i tolik oblíbený a zdravý burčák. Mnozí jej pijeme kvůli chuti, někteří z nás ze zdravotních důvodů. Říká se totiž, kolik litrů krve máme, tolik burčáku bychom měli vypít, aby nám krev, ale i celý organismus vyčistil. Ideální je nevypít pět litrů burčáku naráz, aby „očista“ nebyla intenzivní, zrychlená a důkladná. Poznáte kvalitní burčák? Tipy o víně a burčáku přinášíme na následujících řádcích.

Burčák sklízený dříve než v září není z hroznového vína

Kdo si nakupuje burčák u neověřeného prodavače nebo vinaře, měl by se zeptat, kdy bylo víno sklizeno. O víně se ví, že bývá nejčastěji sklízeno zhruba v půlce září. Pokud tedy narazíte na burčák na konci prázdnin, s jistotou to nebude burčák z hroznového vína, ale z jablek. Dalším pravidlem, podle jakého poznáte burčák, který nebude označen tímto pojmem, je lahev s etiketou nadepsanou „částečně zkvašený hroznový mošt“. Nejedná se o šťávu pro děti, nýbrž o víno zkvašené způsobem známým jako burčákové kvašení. V cizině však ryze český pojem neznají a vy tak podle delšího názvu poznáte, že se jedná o víno – burčák z jiného než českého vinařství. Oficiální název burčák označuje víno z vinohradů v České republice.

 

Jaká vůně a jaká chuť jsou přisuzovány právě burčáku? Burčák musí být jemně a nenásilně cítit hrozny. Jiná vůně je typická pro jablka a podobně. Sommeliéři radí, jaká chuť je typická pro dobrý, jakostní burčák. Chuť by měla příjemně nasládlá, s výraznou stopou hroznů a jemným perlením. Perlení je jasnou známkou počínajícího alkoholového kvašení. Nebojte se proto prodejce požádat o sklenku se vzorkem. Nejprve si přivoňte a následně jej ochutnejte. Vybrané zkvašené víno je určeno k co nejrychlejší spotřebě.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
Napsal on Zář 29 2017. Soubor Zprávy. Můžeš sledovat tyto komentáře RSS 2.0. Můžeš zanechat komentář na tento příspěvek

Můžete zanechat komentář

Foto galerie

120x600 ad code [Inner pages]
Přihlásit se | Designed by Press Media info@press-media.cz Press Media