Home Zdraví Jak zpracovat úrodu ovoce?

Jak zpracovat úrodu ovoce?

by Press Media

Podzim je období sklizně a tak se možná i vám doma nahromadily hrušky, jablka, švestky a jiné ovoce v takovém množství, že jej zkrátka nelze zkonzumovat. Co však v takovém případě dělat? Usušte jej!

více v článku...

Proč sušit?

Důvodů, proč se pustit do sušení, je hned několik. V první řadě se jedná o efektivní způsob, jak zajistit, aby se ovoce nezkazilo. V uzavíratelných sáčcích vám může ve spíži vydržet až do jara. Usušené kousky jsou také lahodné, sladké a mohou posloužit jako svačinka na cesty, do práce nebo jako mlsání k televizi. Procesem sušení se také v ovoci zachovají všechny důležité vitamíny a minerály, uděláte tedy i dobrou věc pro svoje zdraví.

Jak na to?

Z ovoce se snažte vybírat zralé, sladké kousky, které jsou zdravé (nejsou nahnilé či naplesnivělé). Nejprve je nutné ho očistit a zbavit pecek. Jablka a hrušky můžete před sušením oloupat, není to však podmínkou. I se slupkou totiž chutnají skvěle. Nakrájejte jej na středně velké kousky. Potom se již můžete pustit do samotného sušení. To se dá provádět v troubě či na kamnech, nejlepší možností je však kvalitní sušička ovoce. Taková je i sušička ovoce Orava SU-104, která disponuje pěti nastavitelnými mřížkami. Díky nim budete mít dostatek místa pro všechno vaše ovoce. Způsob sušení zanechá v ovoci maximum prospěšných a výživných látek – a to vše bez použití jakýchkoliv konzervačních látek. Snadno si tak připravíte lahodné jednohubky v bio kvalitě. Sušičku můžete použít i na sušení hub, bylinek nebo zeleniny. Takto usušené potraviny můžete skladovat delší dobu a využít je na přípravu vařených pokrmů. Sušička má nastavitelnou teplotu od 40°C do 70°C. Čím menší teplotu zvolíte, tím více vitamínů v ovoci zachováte. Přístroj se také sám otáčí a velkou výhodou je nízká spotřeba elektrické energie.

 

  K jakému pracovnímu úrazu může dojít ve strojírenství?

A jak zpracováváte přebytky ovoce a zeleniny vy?

You may also like

Leave a Comment