Zkuste vlastní domácí šunku

Domácí šunka

V dnešní době kdy si nejsme jisti co vlastně jíme a zda cena opravdu odpovídá kvalitě, je možná načase zkusit vlastní domácí šunku.

Nebojte se, není to nic náročného. Zvládne to každý i začátečník. Výhodou vlastní domácí šunky je, že víte jaké suroviny byly použity.

Domácí šunka
Domácí šunka

POTŘEBUJETE

• 1 kg vepřová kýta
• 2 KL rychle sůl
• 1 PL med
• 1 dl voda
• 1/2 KL pepř

POSTUP

Stačí vám 1kg očištěné vepřové kýty nakrájíné na centimetrové kostky, malou část rozsekáme nožem, nebo mixerem na hustou kaši. Přidáme 2 lžičky rychlo soli (Praganda, sanitra), lžíci medu, deci vody, půl lžičky černého mletého pepře a mícháme, dokud se z masa neuvolní lepkavá bílkovina. Můžeme použít robot na hnětení těsta.

Domácí šunka

Vyzkoušejte šunku i z jiného masa

Maso naplníme do mikrotenového sáčku, vymačkáme vzduch, vložíme do šunko varu, ten uzavřeme a uschováme den-dva v chladničce. Šunku pomalu vaříme v hrnci s vodou 3 hodiny při teplotě 75-80 °C (hodinu trvá, dokud maso v šunko varu dosáhne správné teploty).

Po uvaření šunku i s kapsou vybereme ze šunko varu, vylijeme vodu, zchladíme v nádobě se studenou vodou a odložíme do chladničky, kde by měla ještě půl dne “dozrát”. Z 1 kg masa získáme 800 g pravé domácí šunky.

Dobrou chuť

Redakce Press-Media

Doporučuje další zajímavé články na mediích

StyleMag.cz

In-In.cz

GoldBach.cz

Press Expres na Facebooku

You must be logged in to post a comment Login